Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призовава в интервю за вестник „Велт ам Зонтаг“ към скорошна либерализация на визите за турски граждани. За целта Турция трябва да изпълни поставените й условия, но и съуправляващият в Германия Християндемократически съюз трябва да се откаже от съпротивата си срещу предложението, казва Щайнмайер, който е от социалдемократическата партия. 
Германският външен министър отхвърля обвиненията, че заради сделката за спиране на мигрантския поток към Европа официален Берлин си мълчи за проблемите със свободата на словото и положението на кюрдите в Турция. Отношенията с Анкара са „многопластови“. „Всеки трябва да знае, че Турция е от ключово значение за миграцията от обхванатите от криза близкоизточни държави“, отбелязва първият германски дипломат.

Вестник „Обзървър“ помества призив към американския президент Барак Обама да спаси примирието в Сирия. „Точно когато изглеждаше, че положението няма как да стане по-лошо, то стана“, пише вестникът, отбелязвайки гибелта на 27 души при взривяването на болницата в Алепо. „Атаката от военновъздушните сили на Башар Асад пасна на модела, по който преди примирието бяха целенасочено атакувани болници, училища и тържища. Това, което е променено днес, е че режимът, насърчен от руската подкрепа и засилен от прекратяването на огъня, едва си прави труда да отрича“. Призивите за възмездие „ще бъдат подминавани с презрение, както през последните пет години, докато основните външни актьори в тази трагедия не престанат да се боричкат за власт и не започнат да поемат отговорност“, пише изданието. Според „Обзървър“ не може да се очаква промяна в становището нито на Русия, чието военно изтегляне от Сирия е било само примамка за общественото мнение, нито на Иран, който гледа на Сирия като на още един фронт в борбата си със Саудитска Арабия, нито на арабските държави. Единственият, който може да „качи Путин на борда“, да върне враждуващите страни в Женева, да циментира примирието и да договори с Москва бъдещето на Асад, е Барак Обама. Предвид предишните му грешки, и в името на съкрушения сирийски народ, той е задължен поне да опита.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!