Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция започна всеобща 48-часова стачка

| обновено на 06.05.16 в 11:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството внесе за гласуване спорния проектозакон по експресната процедура, което опозиция и синдикати нарекоха "преврат". Реакцията е 48-часова обща стачка днес и утре с масови демонстрации. Пристанищните работници блокираха портовете от тази сутрин до вторник и прекратиха напълно морския транспорт към островите. Туристическите агенции успяха да върнат част от туристите през нощта с извънредни фериботи, други търсят самолетни връзки.

Железничарите спряха всички влакове от днес до понеделник. Държавните служители са в стачка. Само журналистите ще стачкуват днес и утре, за да информират за гласуването на закона в неделя.

Официално синдикатите обявиха двудневна стачка, а в неделя ще се проведе заплануваната преди дни стачка, което удължава протестите поне за три дни.

Фермерите съобщават, че тръгват за Атина с трактори, за да протестират пред парламента.

Увеличаването на данъците и пенсионната реформа е въпрос на сблъсък между правителството и опозиция и синдикати. Коалицията  на Алексис Ципрас губи обществена подкрепа, защото не оправда очакванията на гърците. Гласуването в неделя е кризисно за управляващите. При неуспех на вота правителството ще подаде оставка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!