Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК проверява за картел търговските вериги Кауфланд и БИЛЛА

shops
Снимка: monitor.bg

Служители на Комисията за защита на конкуренцията проверяват за картел търговските вериги Кауфланд и БИЛЛА.

Проверката за забранено търговско споразумение в цените, се случва в късния следобед днес и е изненада за двете търговски вериги. Преди час, управителят на Кауфланд в България Димитър Спасов коментира за БНР: 
Господата дойдоха преди един час. Предоставихме им помещение, където да се настанят, предоставихме им информация, кой за какво отговаря в нашата фирма, разпределение на етажа. За какво е проверката, не мога да ви кажа, не съм информиран. Бях много и неприятно изненадан, че за пореден път се проверяват чуждите вериги. Не се притесняваме изобщо. Предоставили сме достъп до помещенията и очакваме да кажат, какво е положението.
При проверката на място, от КЗК имат право да изземват всякакви писмени и други веществени доказателства и средства за предаване на информация, които могат да послужат в производството, съобщи говорителят на регулатора Марио Гаврилов.
От доста време следим поведението и практиките в големите търговски вериги в България и имаме известни притеснения, относно тяхното пазарно поведение. Но не бихме искали да правим повече коментари за фактите и данните, до които сме стигнали до момента. Този път действахме изключително бързо, преди който и да било да узнае, че се води такова производство, за това не искаме да изпадаме в повече подробности.
От Комисията за защита на конкуренцията не пожелаха да коментират, дали и други големи търговски вериги, са обект на проверка от страна на регулатора. Според източници на Хоризонт, сред проверяваните са и още от веригите хипермаркети за хранителни стоки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!