Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 7 мигранти са се удавили край бреговете на Либия, около 200 все още се издирват

Най-малко седем мигранти са се удавили край бреговете на Либия след като лодката им се е преобърнала. В плавателния съд е имало около 700 души като 500 от тях са спасени. Италианската брегова охрана издирва телата на изчезналите.

Причината за случилото се е в претоварването на плавателния съд, който бил забелязан своевременно от патрулен кораб. Общо за изминалото денонощие в Сицилийския пролив са извършени 40 спасителни операции под ръководството на италианската брегова охрана, в които продължават да участват търговски и други кораби от системата Фронтекс.

Само за вчерашния ден спасените са 3000 души, голяма част от които от Субсахарска Африка. 1050 от тях, сред които 260 малолетни без придружители, пристигнаха в Палермо на борда на кораб на италианската брегова охрана. Кораби на "Лекари без граници” и на италианския флот превозиха до други пристанища на остров Сицилия над 500 бежанци. Положението с настаняването им е затруднено, тъй като всички структури за пребиваване на бежанци на острова са пълни. Местните власти полагат максимални усилия за решаването на проблема.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!