Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Женски светове" на Лили Кючукова в галерия "Аспект"

Снимка: programata.bg

Изложба под надслова „Женски светове“ на Лили Кючукова се открива в галерия „Аспект“. Женските образи в картините са красиви и загадъчни, невинни и порочни едновременно, те носят финеса и елегантността на една отминала епоха, излезли сякаш от романите на Мопасан и Флобер, нещо, което е много характерно за творчеството на художничката като цяло, казва галеристката на „Аспект“ Олга Петрова. Експозицията е от живопис, акварели и рисунки, от миниатюри до големи формати. В откриването ще участва и цигуларят Мичо Димитров. 

Известната пловдивска художничка участва за първи път със своя изложба в галерия „Аспект“. С нея галерията закрива пролетния си сезон.

Най-много са картините от цикъла „Витрините на Амстердам“, върху който Лили работи от доста време и освен живописни, всички акварелни работи и рисунки са именно от този цикъл. Другите две представени теми са „Спомени от Нормандия“ и абстрактни пейзажи.

Разбира се, това деление е донякъде условно, защото независимо дали пейзажът е от Нормандия, или е абстрактно виждане на художничката, те все пак са само фон, на който се открояват отново фигурите на жени. Жената е винаги в центъра на композицията: понякога е греховна зад витрините в квартала за удоволствия, понякога е само спомен сред хълмовете на Нормандия, а понякога е имагинерно изображение върху преливащ от багри фон – героини, многолики като живота, всяка обитаваща своя различен свят.

„Женските светове“ на Лили Кючукова завладяват галерията тази вечер от 18.30 часа под нежния съпровод на цигулката на маестро Мичо Димитров, който ще озвучи вернисажа в знак на приятелство между двама големи творци. А който иска да се потопи в романтичната ретроатмосфера на картините, може да го направи в продължение на три седмици до края на месец юни в галерия „Аспект“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!