Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците са възмутени от четенето на Корана във византийската катедрала „Света София“ в Истанбул

Гърците са възмутени и шокирани от четенето на Корана във византийската катедрала „Света София“ в Истанбул. Отказват масово резервации за посещение в Турция.

Гръцкото министерство на външните работи разпространи остра официална нота, в която поведението на турските власти се оценява като “цинично и проява на неразбираем фанатизъм“. В медиите бившият министър на външните работи и депутат от "Нова демокрация" - Дора Бакояни каза, че не може да се говори за европейска ориентация на Турция, която не уважава религиозните чувства на християните. Опозицията спешно поиска среща в парламента с външния министър.

Дори в управляващата коалиция настъпи видимо напрежение, след като националистите от партията „Независими гърци“ искат външният министър Никос Кодзиас да организира международна реакция срещу поведението на Анкара по отношение на четенето на Корана в катедралата, която се намира под егидата на ЮНЕСКО.

Гърците са възмутени и шокирани от поведението на Турция и масово отказват резервации за екскурзии там. Има дори призив в социалните мрежи: “Не ходете в Турция. “Света София“ е вече джамия“. Други настояват в катедралата да се извършва литургия за Великден.

Темата непрекъснато се коментира в гръцките медии, според които четенето на Корана във византийската християнска катедрала е „цинична провокация“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!