Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за дъждове и гръмотевици

| обновено на 13.06.16 в 12:16
Снимка: БГНЕС

В цялата страна действа жълт код - предупреждение за валежи, гръмотевици и усилване на вятъра. Възможни са и градушки, информират от Националния институт по метеорология и хидрология.

В София е издадена заповед да бъдат почистени всички улични шахти, посочи кметът Йорданка Фандъкова:

Наблюдават се непрекъснато реките и общинските язовири на територията на Столичната община. От сутринта съм разпоредила днес и утре за очакваните валежи да се почистват приоритетно уличните оттоци и шахти и също така да се обърне специално внимание на наблюдението на реки и язовири. Имаме и аварийни екипи на общината заедно с районните кметове и техните екипи следят. Да се надяваме, че все пак няма да има нещо дрламатично, но ние всеки път трябва да сме готови първо, за превенция, второ, за реакция, ако някъде има наводняване.

Постоянно екипи на районните администрации наблюдават на място нивата на водните обекти на територията на София и областта. Специална електронна система следи нивото на водата на по-големите реки, които преминават през града. Екипи на аварийното звено "Пожарна безопасност и защита на населението" са в готовност да реагират при всеки подаден сигнал за наводнени участъци или паднали клони, както и други аварии. От Столична община напомнят, че хората могат да подават сигнали на телефон 112, както и ако имат нужда от неотложна помощ.

След снощната буря са наводнени две къщи в община Провадия, Варненско. Аварийни екипи отводниха приземните етажи на сгради в района.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Наводнения, паднали дървета и затруднен трафик заради лошото време в Румъния

Проливните дъждове в Букурещ станаха причина за наводнения в много домове. Съобщава се за паднали дървета и затруднен трафик. В по-голямата част от Румъния до понеделник през нощта в сила ще бъде оранжев или жълт код на опасност от бури и..

публикувано на 13.06.16 в 09:50