Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Природата съсипа тазгодишната реколта, пише НОВИНАР. Потърпевши са и зърнопроизводителите, и овощарите заради градушките, унищожили 3 хиляди декара овошки, и различни болести по културите, плъзнали след обилните валежи и високите температури. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитирани от вестника, повечето щети са в Южна България. Засегнати са пшеницата и ечемикът, а също и черешите на много места в страната.
Вестник СЕГА информира за сериозно изоставане в усвояването на оперативните програми. Изплатените от началото на годината средства са 189 милиона лева, а до края й по план трябва да се направят разходи за 2,9 милиарда, сочи изданието, цитирайки информационната система за управление и наблюдение на средствата от Евросъюза. Страната ни още не е заплашена от риск да губи пари заради ненавременно усвоени средства, но закъснението ще трябва да се наваксва в следващи години, което крие риск от ударно и съмнително като качество изразходване на средства, предупреждава вестникът.
Здравната каса не е платила 53 милиона лева за надлимитна дейност на общо 307 болници през миналата година, съобщава 24 ЧАСА. През 2015 болниците работиха за първи път в условията на много строги лимити, пояснява вестникът. Лимитираният бюджет на всяка бе изработен на така наречения исторически принцип - според отчетената дейност през 2014 година. Много болници обаче са открили нови дейности, които не са взети предвид при формирането на индивидуалните бюджети. Всички извършват и спешен прием и според някои той е в основата на формираната надлимитна дейност - спешността не може да се лимитира, трудно е да се пренасочва към друго лечебно заведение, защото тогава болницата поема риска от фатални промени в състоянието на пациента, комуто е отказала помощ. Повечето лечебни заведения са получили категоричен отказ от здравната каса и министерството за разрешаване на казуса, допълва 24 ЧАСА.
ТРУД публикува интервю с главния съдебен инспектор Теодора Точкова, която дава мнението си за проектозакона за съдебната власт: „предметният обхват на проверките, свързани с новите правомощия на инспектората, не е очертан ясно в законопроекта. Дефинициите са неточни, неясни, а и вътрешно противоречиви. При подобна неяснота съществува риск от превишаване на правомощия и възражения на проверяваните“, твърди Теодора Точкова.
„Търговете за МиГ-29 са пред провал“, четем във вестник СЕГА. „Изтребителите може окончателно да се приземят, след като бяха открити пропуски в документацията на потенциалните кандидати и по трите обявени конкурса за доставка на резервни части“, пише изданието като се позовава на протоколите на комисиите по търговете.
„Посланикът на САЩ лъже, че доклад на БАН хвали“ Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции, обявява вестник ДУМА във водещата си статия. На 20 май тази година посланик Ерик Рубин заяви пред Американската търговска камара в България, че „според проучване на БАН българският износ ще се увеличи със 7,7 на сто, а производителността - с 6,8 на сто, благодарение на ТТИП, твърди вестникът. ДУМА цитира писмен отговор на вицепремиера Меглена Кунева на въпрос на левия депутат Георги Гьоков, в който се казва, че „докладът, който анализира ефектите от търговското споразумение между САЩ и Европейския съюз, е разработен от екип от учени, работещи в САЩ. Такъв анализ не е изпълняван от Българската академия на науките“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!