Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти в чуждестранния печат

Румънският президент Клаус Йоханис, който от вчера е на официално посещение в България, съобщи, че на срещата на НАТО във Варшава след три седмици, Румъния и България ще поискат постоянен флот на НАТО в Черно море, информира румънският вестник "Евениментул зилей". "Не искаме да се връщаме към Студената война и не желаем в никакъв случай да нападаме някого, но желаем да сме в положение да се защитим и да докажем, че сме тук", цитира думите на Йоханис вестник "Адевърул".
"Гъндул"  цитира призива на румънския президент за ускоряване на преговорите за делимитиране на морската граница в Черно море. 

Северноатлантическият съюз ще подкрепи военните реформи на Киев - така руският "Комерсант" обобщава резултата от вчерашното заседание в Брюксел на Комисията НАТО-Украйна. Изданието обръща внимание и на намерението на  украинските власти до 2020 г. да хармонизират своята армия със стандартите на НАТО и на готовността на Киев да се присъедини към българско-турско-румънската военноморска групировка в Черно море, чието създаване в момента се договаря, с цел гарантиране на сигурността и стабилността в Черноморския регион. 

През последния половин век във Великобритания не е имало откровен дебат за миграцията и сега плащаме цената, пише в коментарна статия "Гардиън". За британските работници обаче референдумът за оставане в Европейския съюз не е допитване за имиграцията. "Малцина в страната, всъщност, разбират какво е имиграцията, какво я предизвиква, кой печели от нея и защо", коментира изданието. Според авторите никоя от основните партии не се заема с проблема, за да не загуби популярност сред избирателите си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!