Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампании за референдума във Великобритания няма да има и днес

Барак Обама изказа съболезнования на съпруга на убитата Джо Кокс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кампаниите преди референдума за британското членство в Европейския съюз няма да се водят и днес. Те бяха спрени след убийството в четвъртък на опозиционната проевропейска депутатка Джо Кокс. 41-годишната Кокс, майка на две малки деца, беше убита на улицата в избирателния си район в град Бърстол, в Северна Англия, от 52-годишния Томас Меър. Той е арестуван. Повдигнати са му обвинения за убийство. По-късно днес той ще се яви в съда, за да чуе в какво е обвинен.

Британският премиер Дейвид Камерън и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин посетиха Бърстол, където почетоха паметта на Джо Кокс.

Тя беше бивша хуманитарна работничка, която защитаваше правата на мигрантите, настояваше за край на гражданската война в Сирия и за оставане на Великобритания в Европейския съюз. Разследващите убийството насочиха вниманието си към предполагаеми връзки на убиеца с неонацисти и към  предполагаеми негови психически проблеми в миналото.

Американският президент Барак Обама изказа по телефона съболезнованията си на Брендън Кокс, съпруг на убитата британска депутатка Джо Кокс, предадоха световните агенции.

Руският президент Владимир Путин заяви, че има мнение по въпроса дали Великобритания трябва да напусне или да остане в Евросъюза, но каза, че няма да го споделя, защото това е британски вътрешен въпрос. На традиционната си среща с ръководителите на големи международни медии, в кулоарите на икономическия форум в Санкт Петербург, Путин отхвърли твърденията, че Русия ще приветства Брекзит.

Международния валутен фонд предупреди, че излизането на Великобритания от Съюза ще има негативно и значимо въздействие върху британската икономика, която може да изпадне в рецесия идната година. Директорът на Фонда Кристин Лагард призова вчера избирателите да гласуват за оставане в Общността.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!