Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди туристи ходят по водата с Кристо на италианското езеро Изео

Новата творба на българския художник Христо Явашев, известен като Кристо, предизвика силен интерес в Италия. На езерото Изео бяха открити плаващи кейове, които позволяват да се ходи по вода.


Езерото Изео се намира между градовете Бергамо и Бреша, като със своите 65 кв.км площ живописно криволичи в предалпите на област Ломбардия. Вероятно това е една от причините българският художник Кристо да реализира на него своята идея да се ходи по вода.

Откриването й привлече над 5 000 туристи, дори и от Япония, и от Австралия,  които с нетърпение се разходийа по плаващите съоръжение - красиви кейове в жълто-оранжев цвят. Церемонията беше отразена от множество световни медии, които изтъкнаха майсторство на българския творец.

СнимкаНа церемонията присъства и министърът на реформите Мария Елена Боски и управителят на област Ломбардия Роберто Марони, според когото събитието е от голямо културно значение за района.

"Плаващите кейове” са една пътека, дълга 4, 5 км, която свързва селището Сулцано с островите Монтизола и Св.Павел. Те ще са на разположение до 3 юли, като до края на инициативата се очаква да ги посетят над 500 000 души. Разходката е безплатна и възможна през цялото денонощие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!