Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девето издание на "София прайд"

Едновременно с гей парада се провежда и протестно шествие под надслов "Да запазим децата от разврата"

| обновено на 18.06.16 в 19:48
Снимка: БГНЕС

Под мотото "Роднини, приятели, съюзници" в столицата днес се провежда деветият гей парад. Сборен пункт е Паметникът на съветската армия.

В шествието на "София прайд" са се включили хиляди. Колоната, предвождана от камион-платформа, преминава по булевард "Дондуков", за да стигне до Министерския съвет и да се върне обратно към Паметника на Съветската армия. Участниците развяват знамена, пеят и танцуват.

В 18 часа започна официалната част на прайда. "София прайд" се провежда за девета поредна година и фокусира вниманието върху семейството и приятелите. Те осигуряват на хората с различна сексуална ориентация грижовна, приобщаваща и подкрепяща среда. Издигайки девиза "Родители, приятели и съюзници", тазгодишният прайд подкрепя и толерантността между различните поколения и различни общности. Ето какво казаха част от участниците в "София прайд" тази година в столицата:

Посланието е към нашите близки - семейства, родители, приятели - посланието е да дойдат тук и смело да ни подкрепят, защото в България все още повечето хомосексуални, бисексуални, интерсекс хора са невидими. По статистика, по изследвания, 68 процента от българите не се отнасят добре към хомосексуалните, а над 40 процента не желаят да споделят едно работно място с хомосексуални хора. Много от хомосексуалните хора се сблъскват най-вече с трудност да бъдат приети в семействата си, тъй като семейството по някакъв начин интернализира тази хомофобия и трансфобия, която се шири в обществото. Безхаберието на институциите води всъщност до това семействата да се притесняват, да крият хомосексуалността на своите деца и да се притесняват буквално за тяхната безопасност, за тяхната кариера, за тяхното развитие.

Аз съм от Германия. Тук има малко по-малко хора от парадите в Германия. Любовта е любов и няма значение дали са двама мъже, две жени - споделиха участнички в "София прайд".

Двама български евродепутати, трима членове на Столичния общински съвет, 17 дипломатически мисии "УНИЦЕФ в България" и 11 неправителствени организации са сред изпратилите писма с изразена подкрепа. Има много общественици, общински съветници.

Едновременно с гей парада София е арена и на протестно шествие под надслов "Да запазим децата от разврата".

Противниците на "София прайд" са се събрали около пилоните близо до НДК и не са тръгнали на протестно шествие. Не е ясна причината за това, тъй като според първоначалния план протестното шествие срещу "София прайд" трябваше да тръгне около 17.30 часа. Повечето събрали се хора обаче обвиняват чуждите дипломатически мисии в София и Столична община, че са разрешили провеждането на "София прайд" именно в такъв ден, какъвто е днес - Черешова Задушница:

Къде отиде моралът? Тези деца как ще израснат?

Искам да кажа, че това е гавра с духовете на нашите национални герои. Днес, на Задушница, трябваше да не го правят. Това е по настояване на 17 посолства от 17 държави и е против християнската вяра, против християнския дух на България. След като не можаха вече с ислямизирането на България да успеят, сега това е следващият удар - казаха недоволни граждани.

Изключително засилено е полицейското присъствие по столичния булевард "Витоша". Има жандармения, полиция, водометни машини, конна полиция. Полицаите са в пъти повече от участниците в шествието, което е срещу "София прайд". Въпреки това се стигна до сблъсъци между полицаи и участници в близост до Паметника на Незнайния войн.

До сблъсъци се стигна, след като МВР реши да задържи участниците в протестното шествие, докато "София прайд“ мине през центъра на София. Идеята на полицията беше да няма абсолютно никаква допирна точка между двете шествия. Действията на МВР обаче предизвикаха недоволство на част от участниците в протестното шествие и те се опитаха да пробият полицейската блокада. Това направиха двайсетина момчета с бръснати глави. Полицейското присъствие се усили още повече. Около 20 часа полицията започна да пропуска част от участниците в протеста, по един, по двама да напускат района на Паметника на Незнайния войн. По същия начин действаше полицията по-рано тази вечер, когато задържа шествието "София прайд“ с близо час. От МВР съобщиха, че задържани до този момент няма.

Снимка





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!