Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тъжно предупреждение

БНР Новини

Както прогнозирахме, слушатели на програма „Христо Ботев“, британският референдум най-напред стресна 47 000 брюкселски чиновници с неоправдано огромни заплати и привилегии. И гравитиращите около тях. После дойдоха онези континентални лидери, които мислят, че определят правилата.
Британия е управлявала света много преди Евросъюза. След Втората световна война тя се превърна в определяща държава, подозирана в под доминантни връзки с порасналия роднина САЩ. После се доживя до континентална провинция с парадирано бляскаво минало и нацупено държание в един половин милиарден комплекс без голяма политическа тежест. Очаквано бе да реагира.
Референдумът не раздели британците на млади и стари. Това деление е вечно, върху него се гради световната култура, а може би и временния световен ред. При нов вот не вярвам да има съществена разлика. Гласуването показа, че няма вечни граници и държавни формирования. За сведение – България е най-старата държава в Европа, която е запазила името си. Но колко време е била държава?






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!