Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две рейтингови агенции понижиха кредитния рейтинг на Великобритания

Две рейтингови агенции понижиха кредитния рейтинг на Великобритания, като се позоваха икономическите и политическите сътресения в страната след вота за излизане от Евросъюза.

Първа Standard & Poor's свали максималното равнище на британския кредит с две степени. 
Институциите в Обединеното кралство вече не са в същата форма от гледна точка на предсказуемост, стабилност и ефективност на политиката им. Сега е много по-трудно да се предвиди как би реагирало правителството на определени финансови стресови ситуацииобясни Морис Крейвър от рейтинговата агенция.

Последва я и агенция Fitch – с една степен, но също с негативни дългосрочни перспективи. Fitch намали и прогнозирания икономически ръст на Обединеното кралство за следващите две години от 2 до 0,9 процента заради влиянието на общата несигурност за бъдещите търговски връзки с Европа върху поведението на инвеститорите.

Подкопаното доверие в глобален мащаб доведе до втора поредна сесия на спад на основните индекси на Уолстрийт. С най-голямо понижение – от 2,4 на сто, снощи приключи Nasdaq. Продължи и спадът на цените на петрола. Августовските доставки на "брент" поевтиняха с повече от долар – до 47 долара и 16 цента за барел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!