Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отново е сред държавите, които полагат усилия, но не могат да спрат трафика на хора

Джон Кери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За втора поредна година България е в групата на държавите, чиито правителства полагат усилия да се борят с трафика и експлоатацията на хора, но те не дават резултат, сочи годишния доклад на американския Държавен департамент за трафика на хора. В документа се почова, че страната ни е източник и в по-малка степен транзитна или крайна точка за хората, жертви на трафик. България остава и един от основните източници на нелегален износ на хора в рамките на държавите от Евросъюза,  се казва в доклада.
Според Държавния департамент общо 26 държави не се борят с нелегалния превоз на хора или робството. Американският държавен секретар Джон Кери представи документа с думите, че това е "страхотна работа".
Когато говорим за трафик на хора, всъщност става дума за робство, съвременно робство, което и днес взема двайсет милиона жертви във всеки един момент. А тези двайсет милиона са хора като всички останали, имат имена и семейства.
 В т.нар. черен списък на страните, които не правят достатъчно, за да спрат трафика на хора, са добавени осем държави. Сред тях са Узбекистан и Мианмар, които според анализатори бяха несправедливо изключени от списъка миналата година по политически причини. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!