Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" пое отговорност за заложническата криза в Дака, приключила с 20 убити

| обновено на 02.07.16 в 18:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Двадесет цивилни са убити тази нощ в ресторанта, атакуван от терористи в столицата на Бангладеш Дака, предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на армията. Отговорност за нападението пое Ислямска държава. 
Заложническата криза продължи 12 часа и беше разрешена с операция на командоси. В нея бяха ликвидирани шестима терористи, а един беше задържан.
Всички жертви са чужденци, като повечето са убити с хладно оръжие. Повечето от тях са японци и италианци, предаде Франс прес. 

Вчера заведението беше завзето от бойци на "Ислямска държава", които взеха десетки хора за заложници.

От силите на реда съобщиха, че операцията по освобождаването на заложниците е завършена.

Убити са шестима терористи. До момента са спасени 13 заложници, от тях трима чужденци и 10 местни, заяви пред индийска телевизия Тухин Мохамад Масуд - командир на специалните части.

Според информациите ресторантът е бил нападнат от около 10 души, но по-късно стана ясно, че един от ислямистите е бил заловен жив на място.

Сред спасените са един японец и двама граждани на Шри Ланка. Властите в Токио обаче съобщиха, че няма контакт с още 7 японци за които се смята, че са били в заведението.

От армията на Бангладеш  обявиха след това, че 20 души са били убити от нападателите, като повечето от жертвите са били наръгани.

В изявление след края на операцията премиерът на страната шейх Хасина Уазед похвали  силите за сигурност за действията им. Тя съобщи, че при акцията са били ранени 30 войници.

Що за мюсюлмани са тези, които убиват други хора? Всеки, който вярва, не може да прави подобно нещо. Те нямат религия, тяхната единствена вяра е териризмът.

Премиерът подчерта, че властите са решени да се борят с тероризма, но посочи, че обществото също трябва да помогне подобни неща да не се случват в бъдеще




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!