Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверява се случай на насилие срещу дете в Центъра за настаняване от семеен тип „Слънчево детство" в Шумен

Снимка: YOUNICEF

Случай на агресия и насилие срещу дете в Центъра за настаняване от семеен тип „Слънчево детство" в Шумен ще проверяват компетентните институции. Повод е запис, качен вчера в една от социалните мрежи. Центърът е нов, работи вече повече от година и досега няма информация за подобни инциденти. 

Автор на записа е Хюлия Арон, служител в центъра за настаняване от семеен тип "Слънчево детство".
Автентичен е записа, мога да го докажа, в мене е, ще го дам, където е нужно. На шести сутринта е правен този запис. При самото му излизане от ЦНСТ-то бях с още една колежка на смяна, при издаването на смяната, въпросният служител на записа беше вече започнал да налага детето.
Бивша служителка в социалното звено Велислава Францова също потвърди, че е упражнявано насилие върху децата. Те бяха карани принудително да спят в часове, който не искаше да спи, имаше бой с чехли и пръчки, разказа тя. Директорката на центъра за настаняване от семеен тип "Слънчево детство" Марина Андонова категорично отрече, че върху настанените там е упражнявано насилие и заяви, че според нея, записът не е автентичен.
Това е монтаж, но нека да изчакаме компетентните органи да си свършат работата.
Заместник-кметът по здравеопазване и социална политика на Шумен доктор Светлана Маркова заяви, че общината е в течение със случващото се и са взети нужните мерки.
Сигнализирахме полицията, прокуратурата, агенцията за закрила на детето. Аз ще искам една много сериозна проверка и ще се видят нещата кой е прав, кой не е прав.
По думите ѝ, вече са проведени разговори с ръководството на центъра и служителите, изискан е и писмен доклад по случая.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!