Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идентифицирани са 23 жертви от железопътната катастрофа в Италия

| обновено на 13.07.16 в 19:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

27 са жертвите от тежката катастрофа, при която два влака се удариха челно на регионалната линия Бари - Барлета в италианската област Пулия.

Броят на загиналите не е окончателен, подчерта в доклада си пред парламента министърът на транспорта Грациано Дел Рио. Ранените са общо 51 души, от които 11 са в тежко състояние. 

Продължава издирването на тела на пътници от влаковете, като се издирва и тялото на единия от машинистите. Смята, че това е една от най-тежките железопътни катастрофи за съвременна Италия. 

Идентифицирани са 23 жертви, като всички те са италианци. От отдела по съдебна медицина съобщиха, че намерените човешки останки подлежат също на идентификация, за да може да бъде установено кои са останалите жертви. Сред загиналите е и  Джузепе Акуавива, който е работел на нивата си, но е бил ударен смъртоносно от излетяла  при удара между влаковете част.

От предварителния анализ става ясно, че композицията от Андрия не е трябвало да тръгва, а също така и че на злополучния участък Андрия-Кoрато контролът на трафика не е електронен. Министър Дел Рио уточни, че намиращата се там телефонната система е била стара, рискова и недостатъчна.

Прокуратурата води разследване срещу неизвестни лица  за непредумишлено множествено убийство и за предизвикването на железопътна катастрофа, както и за установяване на причината за неусвоените европейски средства за модернизация на регионалната линия на област Пулия, свързваща главният град Бари и аерогарата му с град Барлета, която е била дадена на концесия на частно сдружение. 

Преди четири години Брюксел е отпуснал 180 милиона евро за модернизацията на регионалната линия Бари - Барлета, но някои от проектите, включително и в злополучната отсечка, са още в зародиш. Според специалисти контролът на жп трафика, независимо от компютъризацията, ще зависи винаги от човека. 

Двата влака се удариха челно, движейки се по единствения коловоз на отсечката Андрия - Корато, като скоростта им е била висока. Единият е излизал от завой и машинистите не са могли да предотвратят жестокия сблъсък. Контролът се осъществявал от съответните началници на гарите чрез телефонна система, а не автоматично, независимо от модерните композиции. Предполага се, че причина за инцидента е човешка грешка. 

Спасителните дейности, в които участват и кучета, продължиха през цялата нощ, тъй като достъпът до два от вагоните беше ограничен. 

На местопроизшествието през деня дойде и премиерът Матео Ренци, за когото случилото се е недопустимо.  
Библията казва, че има време за всичко. Това е времето да плачем, да покажем подкрепа към семействата, да покажем смирение в лицето на болката. През следващите дни е ясно, че няма да спрем, докато не разберем какво се е случило - искаме истината и разпределяне на отговорността,  подчерта още Ренци.

Впечатляващ е и броят на хората от района, отзовали се на апела за кръводаряване. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!