Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валс: Атентаторът от Ница е бил радикализиран наскоро

Френските власти задържаха още двама души от обкръжението му

| обновено на 17.07.16 в 12:03
Манюел Валс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как Мохамед Лахауеж Булел се е превърнал в терорист? Два дена след кървавата атака в Ница полицията се опитва да изясни профила на нападателя. Двама души от обкръжението му, мъж и жена, са задържани за разпит, други петима, арестувани по-рано, са още в ареста.
От разследването стана ясно, че шофьорът-убиец е огледал мястото на атаката вечерта преди деянието си. Досега полицията е разпитала стотина свидетели, някои от които са забелязали религиозните му увлечение напоследък. Както съобщава телевизя БФМ, според един от задържаните Мохамед Булел се е радикализирал съвсем наскоро, което заяви снощи и френският вътрешен министър Бернар Казньов. Роднини на атентатора са споделили, че той е имал психични проблеми. Властите установиха, че 31-годишният тунизиец с двойно гражданство е имал връзки с "Ислямска държава", която пое отговорност за атентата. При нападението загинаха 84 души, сред които и деца. 
"Ислямска държава" насърчава за терористични действия лица, които не са известни на нашите служби" - твърди френският премиер Манюел Валс в интервю за вестник "Журнал дьо Диманш", отхвърляйки критиките на опозицията за недостатъчно мерки срещу тероризма. Епохата ни се промени, тероризмът става трайна заплаха за французите, казва премиерът.
По-рано министърът на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи, че френските спецслужби са успели да предотвратят няколко терористични акта по време на състоялото се в страната Европейско първенство по футбол.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!