Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция притихна в памет на жертвите от Ница

| обновено на 18.07.16 в 12:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последния ден от тридневния национален траур, точно в 12 часа, днес цяла Франция запази минута мълчание в памет на жертвите от терористичния акт в Ница, отнел живота на 84 души. 

Разследването по случая продължава. Шестимата заподозрени за терора остават в ареста. Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че засега разследването не е установило връзки между сочения за атентатор Мохамед Булел и терористични мрежи, по-специално с групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за терористичния акт. Казньов обаче подчерта, че начинът на действие напълно съвпада с посланията на джихадистката организация.

Ситуацията след атаката беше обсъдена на заседание на Съвета за отбрана и сигурност, който се събра по искане на президента Франсоа Оланд. 

Всички действия, които сме предприели срещу плановете на терористите във Франция и Европа, не гарантрат нулев риск, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов в края на заседанието на Съвета за отбрана. Днес в съвместно съобщение с премиера Манюел Валс той остро опроверга критиките на опозицията за неефикасните мерки срещу тероризма. 

Никое правителство досега не е направило толкова много за борбата с тероризма, се казва в съобщението, което припомня, че от 2013 г. насам в страната са осуетени 16 атентата, а 160 души са арестувани за терористична дейност.


На фона на острата полемика на политическата класа французите губят доверието си в управляващите. Според проучване на "Айфоп" за в. "Фигаро" 67% от французите нямат доверие на правителството за мерките за сигурност, а 81% са готови да приемат повече контрол и ограничение на свободите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!