Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Системата за електронни консулски услуги на Министерството на външните работи не работи, въпреки че от април се води за успешно завършена и въпреки похарчените над 750 хиляди лева, съобщава вестник СЕГА. Изданието се позовава на сигнал от сдружението на българите на гръцкия остров Крит, изпратен до премиера, министъра и ресорната комисия на парламента. Електронните услуги включват поръчки на лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки и са предназначени за пестене на пари и време на сънародниците ни в чужбина. Заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин заяви, че засега „системата работи в лабораторни условия и се изчистват малки бъгове“, допълва СЕГА.

„Дават 250 хиляди евро от парите ни за образование на Световната банка“, пише ДУМА, цитирайки решение на Министерски съвет. Парите са от новата оперативна програма за наука и образование и са предназначени за укрепване на кадровия административен капацитет на образователното министерство. Срещу тях консултанти от Световната банка ще направят три семинара и методика за това как се мери ефективност на училището и как се събират данни от него - неща, които МОН прави сега всекидневно и без проблеми, твърди ДУМА.

Глобите за производство и продажба на храни със или от генномодифицирани организми намаляват в пъти. Без обяснения максималната санкция се занижава от 35 хиляди на 6 хиляди лева, съобщава вестник СЕГА, цитирайки друго решение на правителството от вчера. Законът за храните ще влезе в сила от 1 януари, ако парламентът го одобри. Решението на министрите противоречи на поредица изказвания на земеделския министър Десислава Танева, че законът ще завиши санкциите за нарушителите и ще гарантира на потребителите, че това, което купуват, съответства на написаното на етикета на продукта, пише СЕГА

СТАНДАРТ изтъква предимствата на законопроекта. Той ще сложи „край на многобройните етикети“ върху оригиналната търговска опаковка, които скриват срока на годност или наличието на алергени. Национален консултативен съвет по храните ще бди за контрола, допълва вестникът.

Реклами с участието на деца ще бъдат забранени за храни, съдържащи генномодифицирани съставки, пише по темата вестник МОНИТОР.

Над 4 500 тона стари и опасни боеприпаси отлежават в складовете на военното министерство. По-малко от една десета от тях са планирани за утилизация през тази година, съобщава същият вестник. Охраната на хранилищата глътнала 6 милиона лева за година, а ведомството на Николай Ненчев бави търговете за утилизация, твърди МОНИТОР.

„Държавата се разделя окончателно със собствеността си в Пловдивския панаир“, съобщава на първа страница вестник КАПИТАЛ DAILY. „Без да получи лев, тя подари актив за 130-140 милиона - огромен терен на централно място в Пловдив“, твърди изданието. „Първата половина на подаръка беше организирана преди десет години - БСП я даде на съпартиеца си Георги Гергов през схема с общината. Сега министърът на икономиката Божидар Лукарски, подкрепен от правителството на ГЕРБ, дарява втората половина. Получатели на дела от 49 процента са общините Пловдив и Варна. Мотивите звучат неубедително - първо, нямало интерес от купувачи, но дори не е опитана приватизационна сделка, и второ - общините щели да помогнат за износа на български стоки, неясно как“, пише КАПИТАЛ DAILY. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!