Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"ТРУД" и "24 ЧАСА" съобщават на първите си страници за телефонния разговор, в който премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин „обсъдиха енергийните проекти“ и се договориха за създаване на работни групи за проблемите в сектора. 
 „Борисов поиска да говори с Путин само ден след като в писмо президентът на Европейската комисия даде подкрепа за газопровода Южен поток и евентуално възобновяване на АЕЦ Белене“, 
пише "24 ЧАСА". „Идеята е експертните звена да обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз“, обяснява "ТРУД".
 „Намеците, че Бойко Борисов може да се кандидатира за президент, вече не са само опипване на почвата - в ГЕРБ сериозно обсъждат възможността“, твърди "КАПИТАЛ". „Причината е несигурността в партията за евентуалния изход от изборите. Това обаче може да развърти сериозна кадрова въртележка в държавата - премиер, лидер на ГЕРБ, кмет на два големи града“, пише вестникът, като пояснява, че кметът на София Йорданка Фандъкова е обсъждана за нов лидер на ГЕРБ, а колегата й от Бургас Димитър Николов е спряган за министър-председател. 
 Според "КАПИТАЛ" по-важна от евентуалната кадрова въртележка при кандидатиране на Борисов за президент е вероятността да бъде нарушен балансът на силите в управляващата партия.
 Вестниците пишат и за „войната с SMS-и в БСП“. 
„Президентските избори разпалиха поредната война в ръководството на партията и го разделиха на два лагера.Единият подкрепя издигането на генерал Румен Радев за кандидат-президент на левицата,  а вторият твърдо стои зад Мая Манолова“, пише "ТРУД". 
 „Скандалът се изостри след интервю на Стефан Данаилов пред сайта "Епицентър", в което той твърди, че част от ръководството на БСП се опитва да провали новия червен лидер Корнелия Нинова. Ламбо посочва, че Юрий Асланов и Бриго Аспарухов са основните проводници на желанието на Манолова да влезе в битката за президент. Нещо повече, той разказва и за получено от нея съобщение, което гласяло „Престани да ме заливаш с помия“, допълва "ТРУД". 
 "СТАНДАРТ" помества „едно към едно“ интервюто на Данаилов с предупреждението му: „Мая може да разцепи партията“. 
 "24 ЧАСА" цитира въпросния SMS, в който омбудсманът обявява, че няма да бъде паралелен кандидат на БСП и че ще приеме всяко решение на ръководството. 
 "ДУМА" също помества изявлението на Манолова. „Заподозрените за опозиция отричат, че искат да цепят партията“, отбелязва вестникът и завършва публикацията с призива на лидера на софийските социалисти Калоян Паргов „да се умирят всички“. 
 „По-малко от десет дни преди да обяви кандидат-президентската си двойка, БСП съвсем заприлича на италианска фамилия - колкото повече се обичат, толкова повече се мразят“, констатира "СТАНДАРТ".
 „ Бизнесът бойкотира преговорите за минимални осигурителни прагове.“ Това е водещата новина в "СЕГА" и "ДУМА". "СЕГА" излага аргументите на работодателските организации: административно определяните прагове се разминавало драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, увеличавало сивия сектор и ограничавало заетостта в отделни региони. Бизнесът настоява заедно със синдикатите и правителството да се изработи консенсусен модел за определяне на минималната заплата по икономически сектори. За това се говори от няколко години, но от министерството на труда все още не са обявили дали има напредък, пише "СЕГА".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!