Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Призивът на Австрия за прекратяване на преговорите за членство на Турция в Евросъюза и реакцията на Анкара са най-коментираните теми в австрийските електронни издания.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нападна остро Австрия, наричайки я „център на радикалния расизъм“, пише „Ди Пресе“. 
Вестникът цитира и твърдението на турския първи дипломат, че европейците не могат да учат турците на демокрация, защото „в повечето европейски държави и преди всичко в Германия медиите съвсем не са свободни“.
Дер Щандард“ помества констатацията на австрийския външен министър Себастиан Курц, че прекратяването на преговорите е „логичен“ ход, и предупреждението му, че „къщата от карти“, както той нарича политиката на Съюза по бежанския въпрос, е на път да се срине.
 „Ди Пресе“ помества предупреждението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че затръшване на вратата пред Турция би било „голяма грешка“.
 Руското издание „Комерсант“ също обръща внимание на „нервните“, по думите му, реакции на турските власти по отношение на дискусиите за възможно прекратяване на преговорите за присъединяване към Евросъюза. Анализатори, цитирани от вестника, смятат, че в условията на сегашния „колосален“ натиск на САЩ и Евросъюза върху Турция за президента Реджеп Таип Ердоган е важно да започне сериозен диалог с Русия. По тази причина турският лидер заминава за Санкт Петербург идния вторник, въпреки нелеката ситуация в самата Турция. 
 В Анкара се надяват, че на предстоящата си среща Ердоган и руският му колега Владимир Путин ще изведат двустранните отношения на „качествено ново равнище“ с конкретна пътна карта за проекти като АЕЦ Аккую и газопровода „Турски поток“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!