Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Управляващите все по-често споменават за рестарт на АЕЦ „Белене“, без да казват цялата сметка за построяването на централата.“ 
Това пише " КАПИТАЛ DAILY " в публикация, в която цитира изявленията на Бойко Борисов по темата от почивните дни. „ Обръщането на позицията на премиера идва в предизборна обстановка, в която левите партии директно искат подновяване на енергийните проекти с Русия. Преди години точно правителство на Борисов спря проекта като икономически неизгоден, сега няма нови разчети, по тази причина няма и сериозен частен инвеститор“, сочи изданието.
 „Закъсалите общини вдигат местни данъци и такси от идната година", съобщава вестник "СЕГА". 
Изданието се позовава на публикуваните оздравителни планове на Перник и Кърджали. 
В Перник се предвижда увеличаване на средната данъчна тежест от 72 на 75 лева догодина, при условие че за страната тя е 105 лева на жител, уточнява публикацията.
 Синдикатите настояват за ръст от 5 до 10 процента при минималните осигурителни доходи по икономически дейности догодина, съобщава "СТАНДАРТ". От КНСБ и КТ „Подкрепа“ се аргументират с планираното покачване на минималната заплата до 460 лева, при което може да не се стигне до изравняване между заплатите на нискоквалифицирани работници и висшисти.  "СТАНДАРТ" припомня, че преди дни четирите работодателски организации се обявиха за премахване на договарянето на минимални осигурителни доходи по браншове и професии. Според бизнеса административното увеличаване на праговете ограничава заетостта и увеличава сивия сектор.
 Месец и половина преди началото на учебната година има близо 1 400 свободни работни места за учители, съобщава "ТРУД", цитирайки данни от Агенцията по заетостта. „За първи път от доста време на обявени конкурси със свободни места за учители по математика и информатика не се явяват желаещи. Пенсионирани преподаватели по математика биват преназначавани, защото желаещи за работата им няма. Дори в централни столични училища се обявяват по два-три конкурса, за да се яви поне един кандидат, който да подаде документи“, пише "ТРУД". От публикация по темата в "СЕГА" разбираме, че недостигът на преподаватели е голям и в провинцията - над 150 вакантни места в област Варна, близо 170 в Старозагорско и над 100 в Бургаска област.
 „След като поискахме съдействие от Фронтекс, и Сърбия ни предложи помощ за охраната по южната ни граница срещу евентуална имигрантска вълна“, съобщава "МОНИТОР" в репортаж за вчерашните разговори между министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и сръбския й колега Небойша Стефанович. „Само преди седмици Сърбия обяви, че изпраща и армия по границите си с България, за да затегне контрола. Вчера Бъчварова отчете, че от българска страна от началото на годината са задържани 5 600 мигранти, опитали да пресекат нелегално сръбската граница. Сръбският й колега Стефанович подчерта от своя страна необходимостта от борба срещу трафикантите и заяви, че в Сърбия има арестувани 2 000 души за такова пресътпно деяние“, четем в "24 ЧАСА".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!