Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианците ще гласуват на референдум за политически реформи в страната

| обновено на 08.08.16 в 17:49
Матео Ренци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висшият касационен съд на Италия одобри провеждането на референдум за политическа реформа в страната. Според премиера Матео Ренци предлаганите конституционни промени ще направят политическата система и управлението по-стабилни. Ренци обяви, че ще подаде оставка, ако реформата не бъде одобрена.

Промените бяха предложени от премиера Ренци и министъра по реформите Мария Елена Боски. Те предвиждат, че Сенатът ще бъде намален само до 95 сенатора, които да се избират на регионално ниво и ще имат ограничено влияние в държавните дела. В тази посока тежката дума остава на Камарата на депутатите, която ще има 630 членове, избирани както досега.

Правителството от днес има 60 дни на разположение да одобри датата на референдума. Предполага се, че тя ще бъде в края на месец ноември.

Различните политически сили искат Ренци да оповести колкото се може по-скоро тази дата. Чрез социалните мрежи той обяви, че това ще е референдумът на италианците - те ще трябва да дадат съгласието си за отхвърляне на предложения за създаването на т.нар. нов федерализъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Матео Ренци: Нужен е здрав разум при организацията на излизането на Великобритания от ЕС

При организиране на излизането на Великобритания от Европейския съюз ще е нужен здрав разум и ясен график, заяви италианският министър-председател Матео Ренци , на обща пресконференция в Рим с британския си колега Тереза Мей . От своя страна Тереза Мей..

публикувано на 27.07.16 в 21:06
Матео Ренци

Матео Ренци: Брекзитът е политическо поражение за Европа

Брекзитът е политическо поражение за Европа и трябва да бъде сигнал за пробуждане на Европейския съюз, който се нуждае от бързи реформи, заяви италианският премиер Матео Ренци , цитиран от Франс прес. Агитиращите за напускане на Евросъюза..

публикувано на 23.07.16 в 18:35

Оланд, Меркел и Ренци се събират на среща с държавните ръководители на Западните Балкани

Френският президент Франсоа Оланд , германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци се събират в Париж за среща с държавни ръководители от Западните Балкани. Ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с миграцията през Балканите и..

публикувано на 04.07.16 в 07:43