Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

"Срещата, която плаши Запада" - под това заглавие турският АКШАМ пише за предстоящия по-късно днес разговор на турския президент Реджеп Ердоган с руския му колега Владимир Путин в Санкт Петербург. Изданието изтъква, че това е първата задгранична визита на Ердоган след опита за преврат в Турция. "С приятеля ми Владимир отваряме нова страница", гласи заглавието на БИРГЮН по темата. Опозиционното издание напомня, че Ердоган не спираше да хули руския държавен глава, докато траеше кризата със сваления руски самолет. 

Според ДЖУМХУРИЕТ турският президент ще настоява пред Путин Русия да се откаже от прилагането на визи и да вдигне ембаргото над турските хранителни стоки. Днес обаче не се очаква да бъде подписано никакво споразумение.

В друга статия ДЖУМХУРИЕТ пише и за грандиозния митинг в неделя в Истанбул, на който се събраха 5 милиона души. Според вестника опозиционната Народнорепубликанска партия била обезпокоена след събитието заради поднесените на него "изненади". Лидерът на партията Кемал Кълъчдароглу се надявал да акцентира върху позицията си "не на преврата, не на диктата", но вместо това президентът Ердоган повел дискусия за връщане на смъртното наказание.

Появиха се първите изображения, които изглежда показват действията на  британските специални части на терен в Сирия, пише ГАРДИЪН. Снимките са направени през юни и бяха публикувани за първи път в понеделник. На тях се виждат патрулни автомобили, които се движат около база на опозицията близо до сирийско-иракската граница. Британските сили осигуряват периметъра около базата, след нападение от групировката "Ислямска държава", обяснява вестниикът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!