Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Ренци, Ангела Меркел и Франсоа Оланд демонстрираха обща визия за бъдещето на Европа

Европа не свършва с Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След решението за Брекзит Европа има свое единно бъдеще чрез единомислие за икономически растеж и развитие, изграждане на обща защитна система, създаваща условия за спиране на имигрантския поток от неговиякорен. Около тази теза на италианския премиер Матео Ренци се обединиха френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел.

Тримата държавници разговаряха на самолетоносач край италианския остров Вентотене, където преди 72 години заточеният от фашисткия режим Алтиеро Спинели е написал манифеста за създаване на Обединена Европа. Преди разговорите Ренци, Меркел и Оланд разгледаха острова и поставиха цветя на гроба на италианския политик и юрист.

На съвместната пресконференция премиерът Матео Ренци, канцлерът Ангела Меркел и президентът Франсоа Оланд лансираха тристранно предложение, целящо да увлече останалите страни-членки в изграждането на една успешна и сигурна Европа. Това, според казаното от тримата лидери, означава сигурни граници и запазено свободно движение в тях, работа и бъдеще за хората, инвестиции в културата и образованието.

Подчертана беше важността на сътрудничеството с Турция и някои африкански страни за спирането на имиграционната вълна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!