Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се очаква епидемия от малария в Гърция

От общо 65 случаи на пациенти с малария само четирима са се заразили в Гърция. От другите случаи – 50 са мигранти от Индия и Африка, а останалите са гърци, пътували в тези райони. Последните двама, заразени от малария, са в Солун. Властите съобщават и за четири случая на остров Крит, като пациентите са азиатци, които работят на острова. От Националния център за обществено здраве съобщават, че не очакват епидемия.
Във всички бежански центрове се вземат проби от мигрантите. Лекарите съветват туристите да използват активно лични средства за защита от насекоми. Прекратиха кръводаряването в 12 области на Гърция, където има регистрирани случаи на малария.
Лекарският съюз в Атина обвинява правителството, че въпреки изпратеното от медиците предупреждение, не са взети достатъчно мерки за профилактика. Искат дори оставката на министъра на здравеопазването.
От здравното министерство пък обвиняват медиите, че съобщавайки за разпространението на заразата, нанасят вреда на туризма.
Случаите на малария в Гърция са локални и не представляват заплаха за общественото здраве, съобщават от Националния център по заразни болести.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!