Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният кмет подкрепя тежки санкции срещу посегателството върху културни ценности

Снимка: facebook.com

Тежки санкции срещу посегателството върху културни ценности и законови промени – това ще подкрепи столичният кмет Йорданка Фандъкова

По думите ѝ, не е допустимо частни имоти – паметници на културата, да бъдат ремонтирани с публични средства. Фандъкова е налагала и максимални глоби на собственици, които се отнасят безхаберно към имотите им, с културна стойност.

Разпоредила съм работа на постоянни комисии, както в районите, в които има културни ценности, така също и в дирекция "Контрол на строителството" и моето разпореждане е непрекъснато да се издават и да се глобяват собственици, които не се грижат за имотите си. Глобите са изключително високи. Аз съм налагала вече няколко пъти максималната глоба от 120 хиляди лева – за Захарна фабрика, за къщата на Яворов. Следим всички тези важни, ценни постройки, сгради, къщи. Напълно подкрепям да се направят такива промени в законодателството, които да позволят максимално да се запазят културните ценности. Тогава, когато собствениците не се грижат за тях, трябва да има наистина механизъм, по който те да бъдат санкционирани като собственици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!