Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуират цивилни и бунтовници от едно от предградията на Дамаск

Продължава операцията на турските сили и международната коалиция за прочистване на северната сирийска граница от джихадистите

| обновено на 26.08.16 в 11:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Окончателното прочистване на северната сирийска граница от джихадистите може да отнеме месеци. Това заяви бунтовнически командир, който участва в съвместната операция с турските войски, в интервю за агенция Ройтерс.

По-рано тази седмица бунтовниците прогониха "Ислямска държава" от граничния град Джараблус, който се намира на река Ефрат и опира на изток териториите, контролирани от кюрдския алианс. Сега целта им е Мареа – град, разположен 70 километра на запад, близко до бунтовническия анклав Азаз, каза полковник Ахмад Осман, цитиран от агенцията. Пътят към Мареа е осеян с десетки села, в които са заседнали джихадистите, а бунтовниците разполагат с не повече от хиляда и петстотин бойци и може да поискат подкрепления, става ясно от интервюто.

Вчера турският военен министър Фикри Ъшък допусна нарастване на турската интервенция в Сирия, в случай че друг противник на "Ислямска държава" – кюрдите, не се оттеглят източно от Ефрат. В освободения от джихадистите Джараблус и района Анкара възнамерява да установи "безопасна зона" за сирийски бежанци, съобщи говорителят на турския президент Реджеп Ердоган.

Вече две години пледираме за зона за сигурност по турско-сирийската граница по няколко причини. На първо място, за да защитим нашите граници, но също така за да осигурим убежище за сирийските бежанци. Ако тази зона за сигурност я имаше по-рано, сега навярно нямаше да имаме толкова много бежанци в Турция. Знаете, че към момента у нас имаме 3 милиона души от Сирия. Освободените територии ще бъдат предоставени на сирийците. Това се случва сега в Джараблус“, каза Ибрахим Калън, представител на турския президент, в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Военните действия около Джараблус ще са сред темите на днешната среща между първите дипломати на САЩ и Русия в Женева. Сергей Лавров и Джон Кери ще обсъдят и хуманитарната ситуация в Алепо. Снощи Русия се съгласи да гарантира 48-часово примирие там за улесняване на доставките за цивилното население.

Сирийските войски и въоръжената опозиция пристъпиха към изпълнение на споразумението за извеждане на бунтовниците от Дарая, съобщи телевизия „Ал Маядин“.

Западното предградие на Дамаск е под обсада на правителствените сили вече четири години. Местните жители получиха първата хуманитарна помощ от ООН едва през юни.

Съгласно споразумението бунтовниците от Дарая и техните семейства - общо три хиляди и петстотин души, ще бъдат превозени до областта Идлиб, която е под контрола на противниците на президента Башар Асад.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!