Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

268 са вече жертвите на земетресението в Италия, ранените са около 390

Снимка: ЕПА/БГНЕС

268 са вече жертвите на земетресението в Италия, около 390 са приети в болница. Спасителните дейности продължават и до момента изпод развалините са извадени 238 души. От правителството обявиха извънредно положение в засегнатите райони. 

Приоритет на правителството е разрушените селища да бъдат възстановени. Това каза премиерът Матео Ренци след заседанието на кабинета и приетото от него  постановление за обявяване на извънредно положение в пострадалите райони:

Министерският съвет обяви извънредно положение във връзка със защитата на населението в засегнатите райони. Там ще бъдат съсредоточени и първите спешни действия, както и първите 50 милиона евро за най-неотложните дейности.

Министърът на финансите Пиер Карло Падоан подписа документ, с който се спира плащането на данъци в засегнатите райони. Там са нанесени и сериозни щети на културното наследство. Само в рамките на 20 километра от епицентъра са разрушени или силно засегнати 293 сгради с историческа стойност. Министерството на културата вече обмисля как чрез държавни и частни капитали да се възстановят всички пострадали обекти. Първата мярка обявена от министър Дарио Франческини е приходите от билетите на всички държавни музеи в неделя 28-ми август да се  използват за това.

Утре в Асколи Пичено ще бъде погребението на жертвите от област Марке, на което ще присъства президентът на страната Серджо Матарела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!