Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от печата

Днешните печатни издания извеждат на преден план съвещанието в  Берлин между правителствените лидери на Германия, България, Австрия, Хърватия и Словения.
СТАНДАРТ акцентира върху изявление на българския премиер, че по мигрантския въпрос „липсва солидарност в някои партньори от Европейския съюз“. Борисов разкритикува позицията на австрийския канцлер Кристиан Керн и предупреди, че Турция повече няма да спира никой, ако бъде прекратено споразумението с Анкара за бежанците. Лидерите на Хърватия и Словения Тихомир Орешкович и Миро Церар също се страхуват, бе бежанският поток може да се увеличи, ако споразумението бъде отхвърлено, отбелязва СТАНДАРТ.
Изданието цитира и твърдението на Борисов, изказано на среща във фондация „Конрад Аденауер“, че България успява по най-добрия начин да защитава европейската граница.
„Каквото поиска Борисов, го обещаха“, твърди 24 ЧАСА във водещото си заглавие, под което изрежда и обещанията, дадени от германска страна: „повече пари за охрана на границите срещу бежанци, България в Шенген от 2017 година поне по въздух, приемане в чакалнята на еврозоната и общо решение за мигрантите и Турция“.
24 ЧАСА цитира „скандални“, по израза на вестника, публикации на турски вестници по повод посещението на Борисов в Истанбул от петък. Правителственият вестник „Йениакът“ е отразил преговорите на българския министър-председател с турския му колега Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Таип Ердоган със заглавието: „България: да се обединим с Турция“. Такива думи обаче не са изричани от Борисов по време на брифинга му с Йълдъръм. Изданието твърди, че цитатът е взет от прессъобщение на българското правителство, но в тези, които е разпространила правителствената пресслужба в петък, няма такива думи, сочи 24 ЧАСА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!