Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Основна тема за европейските вестници днес е изслушването в Сената на отстранения бразилски президент Дилма Русеф във връзка с процедурата по импийчмънт срещу нея.

След дни Дилма Русеф може да бъде свалена от власт, но тя продължи борбата, както може да се очаква от човек, който в миналото е бил марксистки партизанин, пише ГАРДИЪН. Тя сравни процедурата с военните трибунали, които са я изпратили в затвора, и продължава да твърди, че е жертва на държавен преврат.

Проточилият се политически процес парализира правителството, засенчи подготовката на олимпийските игри и подкопа усилията за борба срещу рецесията на най-голямата икономика в Латинска Америка, отбелязва още вестникът.

Дилма Русеф нарочно възприе войнствен тон, като избегна техническите подробности по обвинението срещу нея. Почти театралното й поведение имаше за цел по-скоро да се погрижи за биографията й, призовавайки общественото мнение за свидетел, отколкото да промени резултата, коментира МОНД. Според изданието, импийчмънтът слага край на модела на една остаряла левица.

Променя се форматът на международните преговори за съдбата на Донбас в Украйна, отбелязва НЕЗАВИСИМАЯ ГАЗЕТА. Външните министри на Германия и на Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Жан-Марк Еро за пръв път обсъдиха украинските проблеми с полския си колега Витолд Вашчиковски. Полша не е участник в "нормандския формат" на преговорите, затова включването й в посредническите разговори може би обещава изненади още в началото на септември, смята вестникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!