Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия е в траур докато погребва втората голяма група жертви на земетресението

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Италия е ден на национален траур за жертвите от земетресението в централната част на страната и съвпада с погребението на тези от Аматриче и Акумоли в област Лацио. Миналата събота в Асколи Пичено с всички държавни почести бе това на загиналите от област Марке.
Погребението на загиналите от област Лацио е в Аматриче в 18 часа местно време. Ще присъстват президентът на Италия Серджо Матарела, премиерът Матео Ренци, председателите на Камарата и Сената Лаура Болдрини и Пиетро Грасо както и други официални лица. 
Жертвите от Аматриче и Акумоли са 242 от общо 292. Няма официална цифра за изчезналите. Подслон е осигурен на над 3500 души. Стана известно, че само за провинцията на град Риети, в която са Аматриче и Акумоли,  са постъпвали средства за антисеизмични реконструкции на сгради, пътища и мостове, но те не са били използвани както трябва или по предназначение. Полемиките по въпроса са в пълен ход, а прокуратурата започна разследване.
Солидарността на италианците към пострадалите зони е голяма. С нарочни съобщения от мобилните телефони са събрани над 10 милиона евро, а приходите от посещенията в неделя на всички държавни музеи надхвърлят 610,000 евро. Хората обаче искат прозрачност при използването на тези и други дарения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!