Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за бежанците ще може да обособява помещения от затворен тип за нарушители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Усилено е полицейското присъствие и е засилен контролът за достъп в района на бежанския лагер в Харманли, където в неделя имаше конфликт между мигранти от различни общности. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова след среща с представители на различни институции за решаване на проблемите.

Още в сряда Министерският съвет ще одобри устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците, с което на председателя на ведомството се дава възможност да обособява помещения от затворен тип за нарушителите на закона, съобщи Петя Първанова:

Тази нормативна промяна не е провокирана от инцидента в неделя. Ние ясно осъзнаваме, следейки статистиката през последните месеци, че това е необходимо да се случи и, разбира се, цялата процедура, която трае около месец и половина, утре достига до своя край.

Очевидно е, че обстановката налага да има такива центрове от затворен тип, които ще дадат възможност и като генерална превенция, тоест бидейки известни на лицата, които нарушават реда или не изпълняват законовите указания, че ще бъдат настанявани в такива помещения от затворен тип.

Подготвят се и промени в закона за убежището и за бежанците, каза още председателят на Държавната агенция за бежанците:

Където е предвидено, че лицата имат право на свободно придвижване на територията на Република България. Ние, съобразявайки се с европейското законодателство, което дава възможност да се определят зони на свободно придвижване, изработихме и такъв текст и сега обсъждаме как по-бързо да бъде процедирана една такава промяна в закона за убежището и бежанците.

Ще се правят внезапни проверки в лагерите по подобие на тези, които сеизвършват редовно в София. Ще бъдат обсъдени мерки с неправителствените организации, за да бъде овладяно напрежението вътре, в бежанския център в Харманли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!