Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция иска от САЩ по-решителни действия към кюрдските Сили за защита на народа в Сирия

| обновено на 03.09.16 в 11:44
Снимка: архив
Турция настоява Вашингтон да предприеме по-решителни действия спрямо кюрдските Сили за защита на народа в Сирия. Това заяви турският вицпремиер Нуман Куртулмуш. Той посочи още, че е необходимо кюрдските сили да се изтеглят източно от река Ефрат в Северна Сирия. По думите му "САЩ трябва да оказват подкрепа на Турция в борбата срещу всички терористични групировки", имайки предвид не само джихадистите от ИДИЛ, но и кюрдските Сили за защита на народа в Сирия, а също и нелегалната Кюрдска работническа партия - ПКК. Анкара смята, че кюрдските сили в Сирия и в Турция си служат с терористични атентати и са заплаха за сигурността в пограничните райони на страната.

Втора седмица продължава операцията на турската армия в Сирия, подкрепяна от удари по въздуха срещу джихадистите от ИДИЛ и срещу кюрдските сили. Три сгради на джихадистите в Северна Сирия са били разрушени при удари на турските самолети, съобщиха турски източници.

В същото време американският президент Барак Обама посочи, че отношенията с Турция в областта на сигурността не са отслабнали след опита за държавен преврат в страната:

Не сме забелязали спад в отношенията ни в областта на сигурността. Турция продължава да е силен съюзник в НАТО, каза Обама в интервю за Си Ен Ен:

Те работят с нас, за да постигнем победа над "Ислямска държава" и са важен партньор в гарантирането на сигурността в региона, заяви Обама.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!