Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидери обсъждат на среща в Атина обща стратегия за бъдещето на Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерите на Франция, Испания, Малта, Португалия и Кипър обсъждат в Атина обща стратегия за бъдещето на Европа. Бежанската криза и сигурността са  основна тема на преговорите.

Общи позиции за решаване на актуални европейски проблеми се обсъждат на неформална среща в Атина, инициирана от гръцкия премиер.Страните,чиито лидери участват в срещата, често се наричат "Средиземноморския клуб" на Европа, въпреки че в него присъства и Португалия.

За да прекрати спекулациите както в гръцкия, така и в чуждестранния печат,че Европа се разделя на групи страни, Алексис Ципрас подчерта:

Независимо от политическите различия между нас, обединява ни не само Средиземно море, а общите проблеми, вярата  в съвместното европейско бъдеще и желанието ни да работим за една по-справедлива Европа.

Лидерите на европейските страни обмислят обща стратегия за овладяване на бежанската криза, която ще представят за разглеждане пред Евросъюза.

Италия и Гърция са най-силно засегнати от бежанския натиск и настояват за пълна промяна на европейската политика в тази насока. Сигурността на Европа изисква общи действия срещу заплахата, настояват лидерите в Атина.

Френският президент Франсоа Оланд постави развитието на икономиката като водеща цел на Европа.

Срещата продължава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!