Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови уволнения на учители предизвикаха размирици в населените предимно с кюрди източни части на Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне в град Диарбекир стотици участващи в протестна демонстрация срещу уволнението на няколко хиляди учители.

Турските власти съобщиха, че са уволнени над 11 хиляди преподаватели за предполагаеми връзки с бунтовниците от Кюрдската работническа партия ПКК, която е обявена за терористична организация и дейността й в Турция е забранена. Новите уволнения са засегнали над 1100 учители от компактно населените с кюрди окръзи Тнуджели и Ван. 

В град Тунджели също се е състояла протестна демонстрация срещу уволнението на учителите, съобщиха турски медии. Няколкостотин учители се събрали пред филиала на министерството на образованието в града.

Сюлейман Гюлер, председател на синдиката в сферата на образованието "Егитим-сен", който също е бил уволнен, коментира действията на властите като "атака срещу синдикалната борба". 

В същото време при акция на турската полиция в Анкара е бил арестуван заместник-председателят на представената в турския парламент прокюрдска Демократична партия на народите Алп Артъньорс. Полицията е извършила обиск в дома на кюрдския активист и е иззела документи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!