Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплащат средствата на тютюнопроизводителите в Североизточна България

Търговски фирми, които изкупуват тютюн в Североизточна България, все още дължат над 160 000 лева на тютюнопроизводители от района за тютюна от миналогодишната реколта. Единствената фирма, която се е разплатила почти на 100% е "Булгартабак Холдинг." Това съобщи председателят на Националната асоциация на тютюно-производителите в България Цветан Филев.

Парите днес са по сметките на стопаните от общините Сливо поле, Силистра, Тутракан, Главиница, Дулово, Ситово и Тервел. Дружеството е изкупило суровина в периода от 14 март до 3 април 2016 г. Към момента неизплатени остават около 25 тона от реализираната продукция, като се очаква дружеството да преведе парите на 23 септември. Гръцката фирма, която дължи пари на стопани от общините Венец и Каолиново за изкупен тютюн сорт "Каба кулак", ще се издължи от 19 до 23 септември.

Единствено търговската фирма, стационирана в град Исперих, не дава никаква индикация, че има намерение да се разплати със земеделските стопани от Североизточна България. Ужилени са тютюнопроизводители от двете сортови групи тютюн "Каба кулак" и "Бърлей". Стойността на дълга е около 140 хиляди лева, заяви Цветан Филев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!