Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

София отбелязва своя празник с разнообразни прояви

| обновено на 17.09.16 в 17:39
Снимка: БГНЕС
Православната църква почита днес паметта на светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. 
Това е и денят, в който отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят. 
На този ден отец Христо Пудин от църквата "Св. Наум Охридски" в столичния кв. "Дружба" пожела:  
Дано тоя празник донесе на всички много любов, много надежда и несъмнена вяра, че това е най-важното и значимото за нас, човеците.

Българската столица празнува своя празник. По официални данни в София  живеят над 1 милион души и градът е 15-и по големина в Европа. Девизът на града е "Расте, но не старее". 17-ти септември е обявен за празник на София с решение на Столичния общински съвет на 25 март 1992 г.

В присъствието на българския патриарх Неофит бе отслужен тържествен водосвет по случай празника на столицата. По традиция пред църквата "Света София" се проведе и официалната церемония по издигане на знамето на града.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави гвардейците по случай Деня на София. В днешния ден да бъдем по-мъдри, призова кметът на София Йорданка Фандъкова:

Всяка стъпка напред се дължи на всеки от вас, който работи, учи, възпитава децата си, живее тук. Благодарна съм за търпението, подкрепата и доверието, без които нищо не можем да направим

Нашата обща задача е да съхраняваме и пазим постигнатото. Вярвам, че заедно ще успеем да отговорим и на новите предизвикателства пред града ни, като гарантираме стабилното развитие и сигурността на гражданите. Нашето минало ни задължава да го пазим и да разкриваме потенциала му, а в нашето настояще са перспективите на София като динамичен, технологичен град, който привлича и вдъхновява своите млади хора. Град, който се развива като град на знанието и духовността.

По-рано кметът заяви:

Историята на града е историята на неговите хора. Този град не е построен за един ден, а за хиляди години. Градът ни може да се гордее с това, че тук се раждат идеи, които са променяли и които променят страната ни и цяла Европа. Наша отговорност е да правим града удобен за хората, отговорен към младите, даващ възможности за развитие. Честит празник! Бъдете здрави и нека Бог пази София.

Четирима души, допринесли за развитие на София, сред които певицата Поли Генова, получиха Почетен знак на Столичната община по повод празника на града. На днешната тържествена сесия на Столичния общински съвет академик Стефан Воденичаров и Негово превъзходителство Шаул Камица Раз, бивш посланик на Израел у нас, станаха почетни граждани на София. Значката на града бе връчена на шестима души, сред които и актрисата Илка Зафирова. Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков посочи:

Въпреки извънредно шарения състав на този Общински съвет, в който са представени 15 политически партии, ние търсим и намираме съгласие по повечето важни за София теми. Спорове и различни гледни точки има. Слава Богу, че е така, докато те са в конструктивен дух. Искам да благодаря за това на всички политически партии в съвета и на политическите групи, в които те са обединени.


В 18.30 ч. в Софийската опера ще бъдат връчени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата,.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!