Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар избухна в бежанския лагер на остров Лесбос

Бежански лагер на остров Лесбос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силен пожар избухна в бежанския лагер на гръцкия остров Лесбос, съобщи Франс прес.

Между 3000 и 4000 мигранти са избягали от лагера, спасявайки се от огъня, заяви източник от местната полиция. Той допълни, че най-вероятно става дума за умишлен палеж.

Според данни, публикувани от гръцкото правителство, на Лесбос се намират 5650 бежанци и мигранти, а местата за подслоняване са 3500. Няма съобщения за пострадали, но пламъците почти напълно са унищожили палатките в лагера. Пристигналите на място пожарникари едва успели да влязат в лагера поради избухнали спречквания между групи от различни националности, но впоследствие успели да потушат пламъците.

Вестник "Катимерини" съобщи, че пожарът бил предшестван от безредици, възникнали по време на две протестни акции на мигрантите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Росен Плевнелиев: Всички в ООН ще си сътрудничим за мигрантите

Общото събрание на ООН, в което са представени 193 държави, членки на организацията, прие политическа декларация за правата на мигрантите. С нея страните се съгласиха в следващите две години да договорят глобален пакт за мигрантите и бежанците...

обновено на 20.09.16 в 09:10

18 нелегални мигранти са задържани край Драгоман

18 нелегални мигранти са задържани край Драгоман при опит да преминат нелегално границата ни със Сърбия.  15 от мигрантите са жители на Афганистан, Пакистан и Ирак и са регистрирани в Държавната агенция за бежанците. През изминалото денонощие..

публикувано на 19.09.16 в 13:05

Мигрантите може да се насочат към Черно море

Възможно е част от потока от имигранти да бъде пренасочен през Черно море и в момента трафикантите правят това, което се нарича "прострелване на маршрута" - проверяват се най-подходящите пътища и се следи за реакцията на граничните служби, каза..

публикувано на 18.09.16 в 14:15