Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Перущица беше освободен срещу 10 хиляди лева

| обновено на 20.09.16 в 17:49
Снимка: БГНЕС
Кметът на Перущица Ради Минчев, който е обвинен в искане на подкуп, длъжностно присвояване и фалшификация на документи по обществена поръчка, беше освободен от ареста с парична гаранция от 10 хиляди лева. С решение на Апелативния съд със същата гаранция от ареста са освободени и другите двама, задържани по случая - Пламен Статев и Илияна Павлова.

Апелативният съд сметна, че няма опасност те да се укрият или да извършат друго конкретно престъпление. Най-тежкото обвинение срещу Минчев за подкуп не е обосновано в достатъчна степен, решиха магистратите.

Тримата обвиняеми за корупционно престъпление бяха задържани на 13 септември.

Заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов се присъедини към юридическата защита на кмета на Перущица Ради Минчев:

Аз съм адвокат, най-малкото, което е. Това е една от причините и разбира се, че идвам, защото съм заместник-председател на ДСБ. Нашата оценка е, че категорично става въпрос за политическа репресия преди изборите.

Около 30 души от Перущица дойдохана снъдебното заседание, за да заяавят своята подкрепа за Ради Минчев. Днешното решение на апелативните магистрати те посрещнаха с ръкопляскане в съдебната зала.

Другият адвокат на Минчев, Стефан Левашки, заяви, че сумата от десет хиляди трябва спешно да бъде намерена, за да бъде освободен подзащитният му:

Като гледам има подкрепа от местното население. Ще му помогнат хората и ще ги събере. Въпросът е кога, защото идват четири почивни дни.

Решението на Апелативния съд е окончателно, което означава, че Минчев, Статев и Павлова ще изчакат на свобода старта на делото срещу тях по същество.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!