Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Решението на Народното събрание да одобри на първо четене заем, с който Националната електрическа компания да покрие задълженията си за АЕЦ „Белене“, е сред водещите теми в днешните вестници. Всички цитират уверенията на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, че заемът няма да се отрази на цената на тока за потребителите у нас.

Вестник КАПИТАЛ публикува на първата си страница сметката за нереализираната атомна централа. Заедно с извършените плащания, лихвите по заеми и решението на арбитража между НЕК и „Атомстройекспорт“ тя възлиза на 2 милиарда и 470 милиона лева. Заглавието до тези цифри гласи „Грабежът „Белене“, а в пояснението се казва, че „загубите за данъкоплатците от безсмисления проект са повече от половин КТБ“.

„Искат ни милиард и 600 милиона евро за спрените реактори“, съобщава ДУМА, цитирайки констатациите на Европейската сметна палата от вторник. „Европейската помощ за спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй“ не достига и затова е необходимо харченето на собствени средства за извеждането им от експлоатация. Ако се включат и разходите за окончателното погребване на отработено ядрено гориво, сметката ще набъбне на 2 милиарда 697 милиона евро“, твърди вестникът.

„Всички центрове за бежанци ще бъдат махнати от София“, пише ТРУД, цитирайки лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. „Първо ще бъде закрит центърът в „Овча купел“, а обитателите му ще бъдат прехвърлени някъде близо до границата“.

124 милиона евро от транша на Европейската комисия за България ще бъдат похарчени за охрана и техника по границата, а 36 милиона - за бежанци и бежански центрове, допълва ТРУД.

„Всеки трети тийнейджър у нас е пробвал наркотици“, пише СЕГА. Вестникът цитира европейско изследване от миналата година, което е обхванало над 96 хиляди ученици от 35 европейски държави. Изследването показва, че 30 на сто от младежите на 16 години в България са пробвали наркотици, а 86 процента от тях са опитвали алкохол.

24 ЧАСА определя като „скандал“, но „без изненада“, решението на съда да пусне на свобода под парична гаранция шофьора, блъснал майка с бебе в центъра на Ямбол. Прокуратурата не можа да докаже характера на телесната повреда, нанесена на потърпевшите, тъй като в града липсва съдебен лекар, който да извърши експертизата. Тримата адвокати на шофьора, който в миналото е бил хващан пиян на пътя и наказван с отнемане на книжката, са разполагали с медицински картон на клиента си и изследване, което доказвало, че той страдал от дископатия.

„Над 450 хиляди българи стягат багажа за празниците“, съобщава МОНИТОР. Повечето ще пътуват в страната, 90 хиляди в чужбина, допълва вестникът, цитирайки данни на Института за анализ и оценки в туризма. Най-желаната чуждестранна дестинация отново ще е Гърция, но пътуващите нататък трябва да знаят, че фериботите няма да работят до събота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!