Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Вестник СТАНДАРТ излиза с голямо заглавие за „Македонска гавра с наш паметник“. „След (руския депутат) Пьотр Толстой и македонски журналист реши да трупа имидж на наш гръб. Съденият и лежал в затвор за измами Миленко Неделковски се развихри с чук на връх Каймакчалан и поруга паметника на загиналите там родни войници по време на първата световна война. Грозната сцена се разиграла по време на честванията у нас на деня на Независимостта, но снимки от вакханалията станаха известни вчера“, пише вестникът и допълва, че действията на Неделковски са предизвикали остри реакции у нас и призив на външното ни министерство към Скопие да не допуска повече подобни сцени.

Комитет от нобелови лауреати определи българин като един от десетте най-добри млади учени, съобщава 24 ЧАСА във водещия си материал. Професор доктор Теньо Попминчев е създател на първия по рода си настолен рентгенов лазер, наричан „швейцарско ножче от светлина“. Според престижното жури той е един от десетте души в света с най-голям потенциал да направят големи открития в бъдеще, пише вестникът.

„Хранителни разстройства вкарват поне по дузина в болница за седмица. над 150 хиляди души в България страдат от тях. 17,5 на сто от младите жени и момичета над 15-годишна възраст са с тегло под нормата. Не всички успяват да се излекуват, почти половината умират.“ Това твърди вестник МОНИТОР, като цитира „водещия специалист по диетология и диететика професор Донка Байкова. „Сред хранителните разстройства вече е и ново болестно вманиачаване - прегорексия, което засяга бременните жени. Клинична пътека за хранителните разстройства няма, лекуват ги по други диагнози“, пише МОНИТОР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!