Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови въздушни удари в град Алепо отнеха живота на най-малко 25 души

УНИЦЕФ: Близо 2 000 000 души в града са без течаща вода

| обновено на 24.09.16 в 15:31
Алепо, Сирия
Снимка: БТА

Най-малко 25 цивилни бяха убити при нови въздушни удари срещу бунтовническите райони на град Алепо, предадоха световните агенции, като цитираха сирийския Център на наблюдение на правата на човека. 

Сред жертвите има хора, чакали на опашка за кисело мляко на един от пазарите в града. В петък при удари на сирийските сили загинаха над 100 души. 

Сирийската армия отрече да нанася удари по цивилни в Алепо и каза, че атакува само позиции на терористите. По-рано през деня сирийските правителствени сили превзеха контролиран от бунтовниците район северно от Алепо, предаде Ройтерс.  

В същото време от УНИЦЕФ съобщиха, че б
лизо 2 000 000  души в града са без течаща вода. Ханаа Сингър от организацията заяви, че интензивните атаки в петък са повредили помпената станция Баб ан-Найраб, която се намира в контролираните от бунтовниците източни части на Алепо и снабдява около 250 000 жители. Ударите са направили невъзможно и поправянето й. 

В отговор на това, станцията Сюлейман ал-Халаби, която също се намира на изток, е била спряна. По този начин около милион и половина души в западната част на града, която е под контрола на правителствените сили, също са останали без вода. 
Според говорителя на УНИЦЕФ Киърън Дуайър липсата на питейна вода е катастрофа, тъй като съществува риск от разпространение на болести. По думите му водоснабдяването се използва като оръжие от всички страни в конфликта.

Откакто се провали прекратяването на огъня в Сирия по-рано тази седмица, 173 души са убити в контролираните от сирийските бунтовници части на Алепо. Сред жертвите има 26 деца. По-рано тази седмица сирийските правителствени сили обявиха планове за офанзива срещу контролираните от бунтовниците части на града. От два дни тези зони са подложени на интензивни бомбардировки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!