Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с бежанците на гръцките острови засилиха влиянието на крайнодясната партия "Златна зора"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемите с бежанците на гръцките острови засилиха влиянието на крайнодясната партия "Златна зора". Двойно са се увеличили симпатизантите на тази партия в райони, където е силно присъствието на бежанци и мигранти. Екипи от партийни активисти организират гражданските протести на остров Лесбос. Умишлено манипулират и бежанците с невярна информация за масово екстрадиране в Турция, което доведе до подпалване на два бежански лагера. Левите партии предупреждават, че крайнодесните извършват умишлено "фашизиране" на жителите на островите, с призиви за прояви на ксенофобия и расизъм.

Временно спряха протестите на родители, които не желаят децата им да учат заедно с децата на мигрантите, след като министърът на образованието заяви, че всички деца на бежанци ще посещават училище след задължително ваксиниране.

Властите засилиха присъствието на полицията по островите, където са бежанските лагери, за да овладеят напрежението и между самите мигранти.

Над 60 хиляди са вече регистрираните в Гърция бежанци и мигранти, които очакват решение на искането им за бежански статут. Ежедневно пристигат няколкостотин души с лодки от Турция.

Премиерът Алексис Ципрас поиска увеличаване на силите на европейската агенция по охрана на границите Фронтекс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!