Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6-годишното дете от Пловдив е получило една от редките реакции на "Тетраксим"

Ваньо Шарков
Снимка: БТА

Проверката на Регионалната здравна инспекция в Пловдив показва, че 6-годишно дете е получило една от редките очаквани и описани в листовката реакции след поставяне на ваксина "Тетраксим". За случая бе съобщено по-рано през деня. 
В България тази ваксина се поставя на 6 000 деца годишно, като през 2015-та има един регистриран случай на реакция, подобна на тази като случая в Пловдив. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира, че не може да си обясни защо родителите изнасят информацията в медиите 20 дни след направената имунизация.
На 14 септември, в 21.15 ч., имаме повикване в ЦСМП - Районна координационна централа-Пловдив. Повикването е прието като неспешно, защото е повикване за дете на шест години с локален обрив на едната ръчичка. Междувременно детето е закарано в Детско спешно приемно отделение на Университетска болница "Свети Георги". Не е хоспитализирано. Направен е компрес с риванол. По случая след нашата проверка установихме, че не е сезиран за този случай в рамките на тези 15 дни никой. Нямаме сезиране на Изпълнителна агенция по лекарствата, РЗИ, никой не знае, че е имало такъв обрив на това дете. Днес Изпълнителна агенция по лекарствата се самосезира. Кратката характеристика на продукта "Тетраксин", френско производство, е описана като много рядка, но възможна реакция, която бързо отшумява. Няма никакви основания за притеснения - честотата е изключително рядка. Така или иначе ИАЛ ще направи своята проверка, а когато има такива случаи, те ги докладват в Европейската лекарствена агенция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

д-р Адам Персенски

Д-р Адам Персенски: Изяснява се случаят с тежката реакция след ваксиниране в Пловдив

Районната здравна инспекция в Пловдив  работи по изясняване на случая с дете, което е получило тежка реакция след поставяне на ваксината "Тетраксин" в Пловдив. Родителите не са подали сигнал до Министерството на здравеопазването, нито са потърсили личния..

публикувано на 29.09.16 в 16:31