Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

One Architecture Week в ЖР "Тракия" в Пловдив

Деветото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда - One Architecture Week се открива днес в жилищен район „Тракия“. Той ще продължи до 9 октомври и цялата програма на фестивала ще се реализира в панелния квартал. Мотото на фестивала е “Действие. Полезни практики от панелните квартали”.

В програмата днес е включено посещение в междублоковото пространство на блокове 1-2-3, където се реализира промяна на средата - съвместна инициатива на архитекти и жители там. 

Официалоното откриване е пред Халето на „Тракия“ на ул. Съединение 4.

Централната тема на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 е променящата енергия на гражданското участие във формирането на градската среда. Темата се интерпретира чрез проучване, което е проведено в жилищен район „Тракия“, изложба “Живи пространства”, намеси в градска среда и форум с участието на лектори от цял свят. Куратори на фестивала са румънско студио, което дълги години работи в панелни квартали в Румъния.

На 1 октомври от 18.00 часа в Халето ще се състои премиерата на  книгата “Алманах на панелна Тракия” - 200 страници труд с проучването на квартала с автор арх. Нина Толева. Премиерата на филма “Познавате ли архитекта?”, също създаден специално за фестивала е от 19.00 часа. Филмът проследява как е бил проектиран Тракия. Вече е факт интерактивната онлайн карта, която ще бъде достъпна за всеки и която събира цялата налична информация за квартала. Интересен факт от проучването е, че 60% от анкетираните жители на Тракия  биха препоръчали на свои приятели и близки да се преместят да живеят в Тракия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!