Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на рибата в русенското село Бръшлян

Празник на рибата и кулинарните рибни специалитети организираха в русенското село Бръшлян. Инициативата е на кметството и читалището, а в надпреварата за най-вкусна рибена чорба се включиха гости от цялото поречие на Дунав.

Кулинарен сблъсък между традициите в приготвянето на рибена чорба в Сърбия, България, Румъния, Русия и Украйна превърна в истинско шоу празника на рибата в село Бръшлян. Основен организатор на събитието беше кметът на селото Димчо Петров:

За разлика от другите села по Дунава - Бръшлян, макар и да има все по-малко и по-малко професионални рибари, има две лодкостоянки. Това ни прави по-различни, но пък майсторите са си майстори и те традиционно се проявяват. Тази година обаче имаме и международно участие. Имаме участници от Сърбия, от Украйна, от Русия. Украйна и Русия може и да не се разберат на дипломатическата маса, но пък заедно готвят рибена чорба.

Докато приготвяха своите шедьоври пред очите на всички гости и спореха дали трябва да има застройка или не, майсторите разкриха някои от тайните си за дунавската рибена чорба:

Най-добре е да се направи от три вида риба. Едното е толстолоб, другото е шаран и платика или мряна.

Най-хубава става от сом, защото няма кости. Може да се сложи и есетрови риби.

Жури от професионалисти определи победителите, а победените обещаха да търсят реванш догодина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!