Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Атина използва сълзотворен газ срещу пенсионери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу пенсионери в Атина. Участниците в демонстрацията протестираха срещу правителството на Ципрас заради съкращаването на доходите.

Протестиращите се опитаха да достигнат до Министерския съвет с искане за среща с премиера. Полицаите използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, за да ги спрат.

Граждани, които не участваха в протестите, оказаха първа помощ на демонстранти с дихателни проблеми от употребата на сълзотворен газ.

Пенсионерите скандираха: Оставихте ни да просим и нямаме пари дори и за лекарства.

Напрежението нарасна още повече, когато охраната отказа да допусне представители на протестиращите да изложат исканията си в Министерския съвет.

Депутатът от комунистическата партия Христос Катциотис изрази възмущение от употребата на сила срещу възрастни хора:

Комунистическата партия подкрепя напълно исканията на пенсионерите. Обвиняваме правителството, че си позволи да използва полиция и сълзотворен газ срещу възрастни хора. Каквото и да сторят вече управляващите, ние няма да спрем да протестираме.

Телевизионните медии излъчват репортажи от протестите с коментар Срам за гръцкото правителство.
Бурята от икономически мерки, които Атина прилага, срина доверието към кабинета на Алексис Ципрас, според последните социологически проучвания.

Пенсионерите в Гърция протестират срещу орязване на пенсиите им и повишаването на данъците.
Министърът на обществения ред  Николаос Тоскас пое политическата отговорност за употребата на сила срещу пенсионери. Опозицията иска оставката му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!